Vill du helst leva på resande fot, istället för att bo i en vanlig bostad och ha fast anställning? Då kan du satsa på att bli en digital nomad och ha resväskan som ditt hem.

Digital nomad

En digital nomad är en person som arbetar och reser hela tiden. Istället för att ha en bostad i Sverige, så har du valt att ha din bostad i ryggsäcken. För att vara digital nomad måste du vara företagare och driva företag online. Det finns förvisso personer som reser och arbetar genom att göra praktiska jobb, men det kan vara svårare och du blir mycket mer utsatt vid en kris, som coronapandemin. Vanliga jobb för digitala nomader är att vara konsulter, driva webbhandel, erbjuda olika digitala tjänster, skriva eller fotografera. Möjligheten att arbeta som digital nomad ökar för varje år i och med digitaliseringen.

Från Arlanda

Innan du sätter dig på flyget på Arlanda för att ge dig ut i världen och leva som digital nomad bör du ha planerat och tänkt igenom ditt liv. Du behöver ha ett rejält kapital på ditt bankkonto. Det kostar att resa och saker kan hända. Som en pandemi som kanske gör att du inte får jobb eller måste sitta fast på en dyr plats ett längre tag. Du bör också ha fått igång ditt företag så att du garanterat har inkomst. Ju mer pengar du har på ditt bankkonto, desto mindre pengar måste du ha som månadslön på ditt företag i början. Men du ska inte resa iväg med bara en företagsidé och hoppas att det ska fungera. Det tar tid att bygga upp ett företag, och även att komma in i livet som digital nomad.