Genom att planera bättre och hitta smarta ekonomiska lösningar, kommer man lätt kunna få en ny guldkant på vardagen. Här kommer några tips som sparar en hel del slantar varje månad.

De små åtgärderna

Alla har hört uttrycket ”Många bäckar små” och förstår det konceptet. När det kommer till pengar förhåller det sig nästan alltid som så, att de är de små utgifterna som gör de stora hålen. Genom att planera sina inköp undviker man onödiga småköp i veckan. Kläder kan ofta gå att få billigare via nätet, där det även går att jämföra priserna från olika nätbutiker. Mat blir billigare då den handlas på stora livsmedelskedjor. I övrigt ska man planera alla sina projekt så att de kostar så lite som möjligt. Använder man tjänster som barnpassning och städning, bör man kolla upp rutavdrag som kan betala tillbaka en stor del av beloppet man lägger ut. Genom att utnyttja rutavdraget som det är tänkt, sparas stora summor pengar in varje månad. Överlag är de små åtgärderna de som kommer ge de största resultaten på sikt.

Bli av med dyra smålån

Många svenskar dras med dyra smålån. Det kan handla om kreditkortsskulder vilka man aldrig betalar av. Då ska man inse att räntan äter upp en stor del av månadens inkomst. Genom att göra upp med alla lån, en gång för alla, kan man enkelt skapa en guldkant längre fram. Smålån med räntor på upp till 30 % gör stora hål i plånboken, och bör betalas av så snabbt det bara går.

Annorlunda alternativ

Det finns faktiskt alternativ som kan spara en del pengar utan att kännas som budgetlösningar. Den som betalar ett dyrt gymkort kanske kan fundera på vad man egentligen vill ha ut av sin träning. Att börja med utomhusträning, kan vara en upplevelse för många. Denna behöver inte enbart bestå av löpning eller cykling. Det finns flera olika sätt att träna utomhus. Många kommuner erbjuder dessutom utomhusgym och gratis träningsanläggningar. Ett annat alternativ för att nästan omärkligt spara en del pengar, är att bli tedrickare istället för kaffedrickare. Nästan alltid är olika teer billigare att köpa på både kaféer och som lösvikt. Det finns mängder av livsval vi kan göra, som kommer spara en hel del pengar utan att egentligen göra livskvalitén sämre.

En köpfri vecka

Genom att införa en vecka varje månad där man inte handlar någonting (förutom basvaror) kan man istället lägga de pengarna på en guldkant den sista veckan. Detta är svårare än man först tror till en början. Vi är helt enkelt programmerade att dra våra bankkort i affärerna så fort vi vill ha något litet. Men efter ett tag kommer dessa veckor att gå som smort. Kanske utvecklar man idén och inför en köpfri månad, för att istället ha en guldkant i miniformat de övriga elva.