Livet på landet är ofta billigare än livet i storstan, men det kan vara svårare att hitta ett jobb. Då kan du starta eget företag. Det finns många svenskar som bokstavligen sitter i vardagsrummet med naturen utanför fönstret, samtidigt som de skypar med London eller Hongkong.

Starta företag

De flesta som bor på landet och som har en lite större gård, som en lantbruks- eller skogsfastighet, är företagare. Inte nödvändigtvis på heltid, men en gård eller skog drivs alltid som företag. Att driva företag på heltid är dock något annat. När du ska starta företag måste du vara realistisk. Det är många som flyttar ut på landet med tämligen romantiska idéer om att vara självförsörjande och sälja ekologiska grönsaker och grisar. Det kan gå, men är ofta svårare och tar längre tid än många förstår. Detsamma gäller turism. När du ska starta företag ska du tänka på var din by befinner sig. Både ur ett mikro- och makroperspektiv: var är du belägen utifrån vägar och var bor du i landet i stort? Det har funnits en restaurang med två Michelinstjärnor i byn Järpen, men det betyder inte att restauranger och kaféer fungerar mitt ute i ingenstans. Det finns många campingbyar i landet, men det kräver vattendrag och att du är relativt nära en väg där turister åker förbi. Riktigt unika idéer fungerar ofta, men det kräver att du kommit på det själv och bygger upp det över tid. Inse att det kommer ta tid att bygga upp ett företag. Kontakta folk som lyckats och hitta företagare att samarbeta med, då har du större chans att kunna försörja dig.

Företag inom industrin

Det är ofta mer lönsamt att starta ett företag som är del av ”industrin”. I en liten by vid Vilhelminafjällen finns det ett företag som tillverkar jaktsikten och säljer globalt. Det gäller många små orter. Att satsa på bygg och finsnickeri, designa och bygga exklusiva möbler och sälja internationellt kan också fungera.

Konsultering och nätet

Oavsett var du bor kan du arbeta online. Om du inte har en utbildning eller massa erfarenhet inom ett område så att du kan arbeta som konsult, kan du starta en webbshop, driva hemsidor eller liknande online. Du kan också utbilda dig online för att lära dig den IT eller kunskap som du behöver för att kunna arbeta via nätet.