Livsstil: cityliv Livsstil: cityliv

Livsstil: resaLivsstil: resa

Flytta till en by i Norrlands inland

Drömmer du om något annorlunda? Att få leva ett liv närmare naturen och med stor frihet? Att köpa en gård i Norrlands inland är ett stort steg för många, men det kan ge dig ett oerhört spännande och rikt liv. Livet i Norrlands inland är inte som det tecknas i filmer eller media. Det är frihet, äventyr, snö och grannar som hjälps åt.

Norrlands inland: nybyggarna och samernas land

Under 1700- och 1800-talet flyttade fler och fler svenskar upp till Norrland. Norrland var lite av Europas USA: ett ställe dit personer som inte hade ärvt en gård kunde bo och få mark. På sätt och vis finns den kulturen kvar. Det är människor som gillar naturen och att få ta ett eget ansvar. Och att ha mycket frihet. I norr bor också samerna. Relationen mellan inflyttade och samer har varierat, och har ibland varit problematisk då samerna fått mindre land. Idag innebär det att du kommer möta fina renhjordar och enstaka renar när du är ute och kör på vägarna. Eller få se samerna samla in renar med snöskoter!

Norrlands inland – globalt

Det är (relativt) många holländare, tyskar, danskar och engelsmän som upptäckt Sveriges inland. Många av samhällena har också tagit emot flyktingar och även kunnat hjälpa dem in i det svenska samhället. Eftersom det också är populärt att turista i Norrland, särskilt fjällen, så är inlandet inte homogent. Det bor många slags människor och med olika intressen. Dock gillar de flesta naturen. Norrlands inland är egentligen mycket mer globalt än vad det framstår i media och det finns företag på mindre orter som arbetar globalt. Förutom att det också finns flygplatser på många mindre orter som Lycksele, Vilhelmina, Hemavan så har du också internationellt flyg från både Umeå och Skellefteå.

Hitta din by

När du ska leta efter nytt hem i Norrland är det mycket som påverkar, men det främsta är naturligtvis din ekonomiska situation. Att köpa en gård är relativt billigt. En skogsfastighet är dyrare, men ändå ett bättre val: du har skog, kan driva företag och göra avdrag, har jakträtt (som du kan arrendera ut), förutom egen ved och möjlighet att avverka. Om du är utbildad inom sjukvård eller skola kan du få jobb så gott som var som helst. I annat fall kan det faktiskt vara smart att höra av dig personligen till företagen på den ort som intresserar dig. Om du hittat ett fint hus utanför Arvidsjaur ska du söka upp företagare i Arvidsjaur. Eftersom det är billigt boende kan du också starta företag och jobba hemifrån. Folk på mindre ställen söker hellre arbetskraft via rekommendationer eller att man träffat personen IRL. Livet på landet och på mindre ställen är personligt.

Starta företag på landet

Livet på landet är ofta billigare än livet i storstan, men det kan vara svårare att hitta ett jobb. Då kan du starta eget företag. Det finns många svenskar som bokstavligen sitter i vardagsrummet med naturen utanför fönstret, samtidigt som de skypar med London eller Hongkong.

Starta företag

De flesta som bor på landet och som har en lite större gård, som en lantbruks- eller skogsfastighet, är företagare. Inte nödvändigtvis på heltid, men en gård eller skog drivs alltid som företag. Att driva företag på heltid är dock något annat. När du ska starta företag måste du vara realistisk. Det är många som flyttar ut på landet med tämligen romantiska idéer om att vara självförsörjande och sälja ekologiska grönsaker och grisar. Det kan gå, men är ofta svårare och tar längre tid än många förstår. Detsamma gäller turism. När du ska starta företag ska du tänka på var din by befinner sig. Både ur ett mikro- och makroperspektiv: var är du belägen utifrån vägar och var bor du i landet i stort? Det har funnits en restaurang med två Michelinstjärnor i byn Järpen, men det betyder inte att restauranger och kaféer fungerar mitt ute i ingenstans. Det finns många campingbyar i landet, men det kräver vattendrag och att du är relativt nära en väg där turister åker förbi. Riktigt unika idéer fungerar ofta, men det kräver att du kommit på det själv och bygger upp det över tid. Inse att det kommer ta tid att bygga upp ett företag. Kontakta folk som lyckats och hitta företagare att samarbeta med, då har du större chans att kunna försörja dig.

Företag inom industrin

Det är ofta mer lönsamt att starta ett företag som är del av ”industrin”. I en liten by vid Vilhelminafjällen finns det ett företag som tillverkar jaktsikten och säljer globalt. Det gäller många små orter. Att satsa på bygg och finsnickeri, designa och bygga exklusiva möbler och sälja internationellt kan också fungera.

Konsultering och nätet

Oavsett var du bor kan du arbeta online. Om du inte har en utbildning eller massa erfarenhet inom ett område så att du kan arbeta som konsult, kan du starta en webbshop, driva hemsidor eller liknande online. Du kan också utbilda dig online för att lära dig den IT eller kunskap som du behöver för att kunna arbeta via nätet.

Fördelar med att bo på landet

Det finns många fördelar med att bo på landet. Du får mer frihet, lugn och ro, samtidigt som du får råd och möjlighet att göra roliga saker. Att bo på landet ger dig en möjlighet att både skapa, bygga, träna mycket och göra äventyrliga saker.

Mer frihet

Att bo på landet ger dig mycket frihet. Du kan ha hästar och får eller skapa en cykelbana med gupp till barnen. På din gård kan du ha gäststugor, rejält garage för både bil och motorcykel och naturligtvis en riktigt stor trädgård. För många är det just friheten som lockar. Att kunna gå ut i morgonrock en tidig morgon, sitta på altanen med tidningen Land och en kopp kaffe. Att bo på landet ger också möjlighet att kunna driva företag billigt, då du ofta har tillgång till fler byggnader och livet är billigare än i storstaden.

Nära naturen

Det är härligt att kunna se djur, allt från ekorrar till älgar utanför fönstret. Om du gillar natur vill du också lätt kunna ta dig ut i skogen. Om du bor där det finns mycket snö kan du bara sätta på dig skidorna och bege dig ut i naturen. Älskar du att träna kan du utvecklas mycket som löpare när du bor på landet. Du springer över stock och sten, på mysiga skogsvägar och stigar.

Gemenskap

När man bor på landet måste man hjälpas åt, oavsett ekonomisk bakgrund, utseende eller hur man bor. Det är en speciell gemenskap på landet: det är lätt att gå in till grannen och ta sig en kopp kaffe. Sedan är det lättare att bjuda hem folk om du har mycket utrymme, än om du bor i en lägenhet i storstan.

Bo i Stockholm

Sverige har en oerhört vacker huvudstad. Det är många som bor i Stockholm för att uppleva pulserande cityliv, kunna ha ett särskilt jobb eller för att de helt enkelt älskar staden.

Cityliv i Stockholm

Om du längtar efter att leva cityliv är det Stockholm eller Göteborg som gäller. Stockholm har väldigt mycket att erbjuda, allt från vacker arkitektur, sköna Södermalm och vackra Gamla stan till museer, kulturliv och nattliv. Förutom universiteten, möjligheter till intressanta event och att hitta ditt drömjobb. Ju centralare du bor i Stockholm, desto dyrare är det. Om du ska flytta till Stockholm kan det vara klokt att tänka igenom vad som är viktigt för dig. Är det jobbet som lockar, så kan du bo i en trevlig förort. Är det däremot själva citylivet, pulsen, så kan det vara värt att betala lite högre i hyra.

Både storstad och natur

Men Stockholm passar inte bara de som söker cityliv, det är också en stad som erbjuder mycket natur. Förutom att själva staden är uppbyggd på öar, så är det väldigt lätt att ta sig ut i naturen. Det finns också fina naturområden inne i stan, som Gärdet och Djurgården.

Göteborg

Göteborg är Sveriges näst största stad och har mycket att erbjuda dig som vill ha ett skönt, avslappnat och mysigt cityliv.

Cityliv i Göteborg

Göteborg är en väldigt gemytlig stad. Det finns oerhört många kaféer och restauranger att upptäcka i centrala Göteborg. Det som också gör Göteborg så mysigt är att du åker spårvagn, vilket ger en mycket mer härlig och genuin känsla än att sitta på en tunnelbana. I Göteborg har du också tillgång till universitetet som Göteborgs Universitet och Chalmers. Göteborg har också ett levande nattliv och du kan hitta sköna ställen att lyssna på jazz och annan livemusik.

Naturen kring Göteborg

Det är lätt att komma ut i naturen om du bor i Göteborg. Du kan åka ut i skärgården med färjan. En härlig dagsutflykt eller för att hyra sommarstuga. På västkusten finns det jättemycket klippor som du både kan promenera på under våren och vintern, och ligga och sola dig på under sommaren. Vill du däremot ha mer skog och åkerlandskap så beger du dig bara in mot landet. Du kan hitta mysiga skogsvägar att köra in bilen på och sedan vara ute i naturen.

Digital nomad: från Arlanda ut i världen

Vill du helst leva på resande fot, istället för att bo i en vanlig bostad och ha fast anställning? Då kan du satsa på att bli en digital nomad och ha resväskan som ditt hem.

Digital nomad

En digital nomad är en person som arbetar och reser hela tiden. Istället för att ha en bostad i Sverige, så har du valt att ha din bostad i ryggsäcken. För att vara digital nomad måste du vara företagare och driva företag online. Det finns förvisso personer som reser och arbetar genom att göra praktiska jobb, men det kan vara svårare och du blir mycket mer utsatt vid en kris, som coronapandemin. Vanliga jobb för digitala nomader är att vara konsulter, driva webbhandel, erbjuda olika digitala tjänster, skriva eller fotografera. Möjligheten att arbeta som digital nomad ökar för varje år i och med digitaliseringen.

Från Arlanda

Innan du sätter dig på flyget på Arlanda för att ge dig ut i världen och leva som digital nomad bör du ha planerat och tänkt igenom ditt liv. Du behöver ha ett rejält kapital på ditt bankkonto. Det kostar att resa och saker kan hända. Som en pandemi som kanske gör att du inte får jobb eller måste sitta fast på en dyr plats ett längre tag. Du bör också ha fått igång ditt företag så att du garanterat har inkomst. Ju mer pengar du har på ditt bankkonto, desto mindre pengar måste du ha som månadslön på ditt företag i början. Men du ska inte resa iväg med bara en företagsidé och hoppas att det ska fungera. Det tar tid att bygga upp ett företag, och även att komma in i livet som digital nomad.

Resa med tåg

Det är fler och fler som vill resa med tåg. Förutom att det är bra för klimatet, så är det verkligen ett härligt sätt att upptäcka världen. Du hinner se så mycket, samtidigt som du får mycket tid över att läsa en bok, samtala eller arbeta.

Ta tåg

I och med klimatkrisen håller tågtrafiken på att byggas ut både i Sverige och i Europa. Snart kan du ta SJ-tåget från Sverige och enkelt ta dig ner till kontinenten på en och samma biljett. EU planerar att samarbetet mellan olika tågnätverk ska förbättras oerhört. Tänk att kunna ta nattåget ner till Hamburg och Paris.

Resa inom landet

Du kan resa genom hela Sverige med tåg, men i Norrlands inland kan du behöva åka buss vissa sträckor. Såvida du inte satsar på Inlandsbanan, förstås. Att ta tåget är bra för klimatet, samtidigt som det också ger en möjlighet att verkligen upptäcka den vackra svenska naturen och landsbygden. Det är härligt att svischa fram genom skogar, över älvar och förbi mysiga byar. Samtidigt som du sitter med en kopp kaffe i handen och surfplattan framför dig. Maten och fikat i restaurangvagnarna håller hög kvalitet idag, så du kan resa bekvämt och äta gott på samma gång.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

ipy.se – Livstil: på landet, cityliv eller på resande fot.ipy.se – Livstil: på landet, cityliv eller på resande fot.