Du som bor på landet har i stort sett alltid fantastiska omgivningar runt knuten. Om det inte är de vidsträckta fälten är det de lummiga skogarna. Vackert, ja, och det är klart att du vill njuta av miljön så ofta du bara kan. Som du också erfarit är tiden ganska knapp under hösten och vintern. Plötsligt krymper dagarna och mörkret sänker sig över den lilla orten. Det blir väldigt mycket mörkare på landet än i staden.

Jämfört med staden har landet en mycket stor fördel: Stjärnhimlen tindrar klarare på en himmel utan ljusföroreningar från stadsbelysningen. Bara av denna enkla anledning är det helt klart värt att uppleva omgivningarna i mörkret. Om stjärnorna inte lyser upp vägen tillräckligt kan du alltid bära en pannlampa för att veta var någonstans du ska sätta fötterna. Pannlampor är behjälpliga på så sätt.

Mörkare dagar – men fantastiska mörkerupplevelser väntar

Även om dagarna blir mörkare vill man för det mesta ändå ut och motionera. Löpträna, promenera och rasta hunden kan man göra oavsett årstid. Det gäller bara att ha rätt utrustning för det, som en pannlampa som lyser upp motionsspåren och/eller som tydligt signalerar att en människa rör sig i trafiken.

När man inte riktigt kan förlita sig på synen på samma sätt vaknar de andra sinnena. Har du tänkt på hur mycket tydligare du hör olika ljud i mörkret och hur skärpt du blir när du fokuserar på att navigera dig fram?

Successivt ökar också mörkerseendet, men pannlampan gör trots det stor nytta eftersom mörkerseendet är begränsat hos oss alla. Dessutom kan att motionera i mörkret leda till miljöer med ett mörkerseende motsvarande 10 procent, varför extra belysning kan vara nödvändigt.

Med detta skrivet är en mörkerpromenad att rekommendera, för omgivningarna blir liksom helt annorlunda när du inte längre kan förlita dig på ljuset. Tack vare mörkeräventyret kommer du även nattvarelserna närmare. Kanske har du turen att se en fladdermus eller höra en uggla?

Löprundan blir plötsligt mer spännande i mörkret

Det förändrade landskapet och de skärpta sinnena gör att exempelvis löprundan plötsligt blir mer spännande. Så länge du har rätt utrustning måste inte löpning i mörker bli så värst svårare. Det kräver dock att du fokuserar på ett annat sätt.

Se till att ha laddat mobilen, berättat för familjen vart du ska bege dig och att sätta på pannlampan. Vid fullmåne och/eller särskilt stjärnklara kvällar kan du prova att stänga av din pannlampa för att se hur stigen ter sig under himlens naturliga sken. Om mörkerseendet inte gjort sig känt inom några minuter är det bara till att tända lampan igen.

Tänk på att endast bege dig ut på enkla och kända stigar när du ska löpa i mörkret.