Dagens seniorer har ofta många friska år att se fram emot som pensionär. Tyvärr kan det vara så att pensionen inte alltid är så hög som man önskar. För att kunna ha en aktiv livsstil även som senior gäller det därför att hitta prisvärda alternativ.

Först och främst gäller det att fundera över vad som lockar just dig. På seniordeal.se kan du hitta flera pensionärsrabatter på alltifrån resor till hälsotjänster. Bor du i stan kanske du gärna går på bio eller umgås med nära och kära på restaurang? Bor du på landet kanske en stund med en bra tidning eller bok lockar mer? Vad du än vill göra så lönar det sig att se efter om det finns pensionärsrabatt innan du beställer.

Friskt åldrande med träning

Att leva länge är något som de flesta drömmer om men för att livet ska bli härligt även på ålderns höst gäller det att hålla sig frisk. Sjukdom och problem med att röra sig gör att livet blir tråkigare och känns jobbigt. För att vara frisk som senior gäller det att träna regelbundet och äta bra. Särskilt styrketräning är viktigt för seniorer eftersom muskelmassan annars avtar och leder till problem med att resa sig upp och att bära saker. Om du aldrig tidigare har tränat kan kanske en hälsoapp för seniorer vara något för dig?

Om inte pensionen räcker till för att köpa ett kort på ett gym eller en simhall går det att träna helt gratis utomhus. I de flesta kommuner finns exempelvis utegym och under sommarhalvåret brukar vissa träningskedjor erbjuda gratis utomhusgympa i gröngräset. Även hemmaträning är helt gratis och idag finns till och med gratis hemmaträning på TV eller datorn. Då är det bara att följa instruktörens rörelser och instruktioner.

Håll koll på gratisaktiviteter

Många kommuner ordnar även andra gratisaktiviteter för seniorer och ett bra tips är att besöka kommunens webbplats för att se vad som är på gång. I lokaltidningen brukar det också finnas annonser med information om aktiviteter för seniorer. Eller varför inte besöka ditt lokala bibliotek för att se om de anordnar en föreläsning om ett intressant ämne? Samtidigt kan du passa på att låna hem en spännande bok.

Underhåll relationerna med nära och kära

För att skapa ett meningsfullt liv även som pensionär är det viktigt att ha goda relationer. Att umgås med familj och vänner eller ha djur gör de flesta på bättre humör. Social isolering kan till och med skada vår hälsa eftersom det leder till ökad risk för exempelvis stroke, demens och psykiska problem.

Självklart ska du inte umgås med personer som du inte trivs med bara för att inte vara ensam. Men känner du att du saknar den sociala kontakten som du hade med arbetskamraterna är ett bra tips att söka dig till föreningslivet. Idag finns också många gruppresor för seniorer där det är vanligt att resa på egen hand. På denna typ av resor brukar det vara enklare än annars att lära känna andra och kanske till och med få nya vänner.