Oavsett om du bor på landet eller i stan är begravningar lika sorgliga. Att förlora en nära vän eller anhörig är oerhört tungt och påfrestande. Om du nyligen har mist en anhörig och ska anordna en begravning ska du kolla in lovabegravning.se som är en familjeägd begravningsbyrå. De kan ge dig personlig och trygg rådgivning. Du kan med deras långa erfarenhet få den hjälp och det stöd som behövs för att anordna en fin och värdig begravning.

Att ta farväl är viktigt

När du ska anordna en begravning kan det vara bra att veta att inom 30 dagar från dödsfallet måste kroppen begravas eller kremeras. Om kroppen ska begravas i kista behöver själva begravningsceremonin också ske inom en månad. Det går såklart att genomföra jordfästningen och sedan hålla en ceremoni. Begravning är ett väldigt samlat begrepp och begravningens sammanhang går egentligen från dödstillfället till avskedet vid gravplatsen. En begravningsgudstjänst är en ceremoni som är fylld av kärlek och respekt gentemot den avlidne personen. Begravningen är något som många anhöriga hämtar kraft ifrån. Det är viktigt att ta farväl och på ett sätt få ett avslut. Du kan med begravningens hjälp tacka personen som avlidit för den tid ni fick tillsammans och förlåta saker som inte riktigt blev som det var tänkt.

Planera begravningen utifrån den avlidnes vilja och önskemål

När du ska anordna en begravning kan du antingen välja att ha en begravningsgudstjänst i kyrkan eller en borgerlig begravning. Välj en begravningsform som går i linje med den avlidnes vilja. Om den avlidne hade tydliga önskemål är det rimligt att följa den önskan med respekt för den avlidne. Om den döde exempelvis har avsagt sig en begravningsceremoni kan du ordna en minnesgudstjänst.

Sorg är jobbig att bära

Att förlora en närstående är oerhört tungt. Sorgen som kommer kan vara brutal och väldigt jobbig. När du sörjer kan det vara bra att söka stöd hos dina nära och kära. Om ni går igenom förlusten tillsammans kan det hjälpa att prata om det. Om du har en nära vän som kan stötta dig är det också bra. Försök att tänka på att äta bra mat, sova tillräckligt och motionera. Det är tre grundstenar för att kroppen ska må någorlunda bra när du sörjer. Ibland kan det vara hjälpsamt att distrahera dig med något annat för att få en paus från sorgen.