Drömmer du om något annorlunda? Att få leva ett liv närmare naturen och med stor frihet? Att köpa en gård i Norrlands inland är ett stort steg för många, men det kan ge dig ett oerhört spännande och rikt liv. Livet i Norrlands inland är inte som det tecknas i filmer eller media. Det är frihet, äventyr, snö och grannar som hjälps åt.

Norrlands inland: nybyggarna och samernas land

Under 1700- och 1800-talet flyttade fler och fler svenskar upp till Norrland. Norrland var lite av Europas USA: ett ställe dit personer som inte hade ärvt en gård kunde bo och få mark. På sätt och vis finns den kulturen kvar. Det är människor som gillar naturen och att få ta ett eget ansvar. Och att ha mycket frihet. I norr bor också samerna. Relationen mellan inflyttade och samer har varierat, och har ibland varit problematisk då samerna fått mindre land. Idag innebär det att du kommer möta fina renhjordar och enstaka renar när du är ute och kör på vägarna. Eller få se samerna samla in renar med snöskoter!

Norrlands inland – globalt

Det är (relativt) många holländare, tyskar, danskar och engelsmän som upptäckt Sveriges inland. Många av samhällena har också tagit emot flyktingar och även kunnat hjälpa dem in i det svenska samhället. Eftersom det också är populärt att turista i Norrland, särskilt fjällen, så är inlandet inte homogent. Det bor många slags människor och med olika intressen. Dock gillar de flesta naturen. Norrlands inland är egentligen mycket mer globalt än vad det framstår i media och det finns företag på mindre orter som arbetar globalt. Förutom att det också finns flygplatser på många mindre orter som Lycksele, Vilhelmina, Hemavan så har du också internationellt flyg från både Umeå och Skellefteå.

Hitta din by

När du ska leta efter nytt hem i Norrland är det mycket som påverkar, men det främsta är naturligtvis din ekonomiska situation. Att köpa en gård är relativt billigt. En skogsfastighet är dyrare, men ändå ett bättre val: du har skog, kan driva företag och göra avdrag, har jakträtt (som du kan arrendera ut), förutom egen ved och möjlighet att avverka. Om du är utbildad inom sjukvård eller skola kan du få jobb så gott som var som helst. I annat fall kan det faktiskt vara smart att höra av dig personligen till företagen på den ort som intresserar dig. Om du hittat ett fint hus utanför Arvidsjaur ska du söka upp företagare i Arvidsjaur. Eftersom det är billigt boende kan du också starta företag och jobba hemifrån. Folk på mindre ställen söker hellre arbetskraft via rekommendationer eller att man träffat personen IRL. Livet på landet och på mindre ställen är personligt.