Är du ägare till en trädgård och samtidigt älskar inredning och design? Då vill du troligtvis planera och designa din trädgård själv. Tidigare la man inte lika mycket fokus på trädgården som på resten av huset, men idag är utomhusmiljön precis lika viktig som inomhusmiljön.

Trädgården kan för många människor vara det största fritidsintresset och vissa har det till och med som en livsstil. Varje ledig stund man har går åt till att fixa och dona i trädgården, men ändå är det något som inte känns rätt. Kanske beror det på att trädgården inte riktigt ser ut som man själv önskar och man har inte lyckats få till den där drömträdgården som man så länge velat ha. Att anlägga en trädgård är tidskrävande, men det är också väldigt roligt. Här listar vi våra bästa tips på hur du kan få en fin trädgård som du är stolt över!

5 tips när du ska planera din trädgård

Det finns flera saker att ta hänsyn till och ha koll på när du vill planera din trädgård. Här måste du se till att ta hänsyn till förutsättningarna som finns, men du måste också tänka på dina egna behov. Utöver detta måste du se till att ha rätt verktyg nära till hands. På wexthuset hittar du alla redskap och produkter du behöver för att nå dina mål och få den trädgård du drömt om.

1. Naturliga förutsättningar

Vad har din tomt för naturliga förutsättningar? En trädgård som befinner sig vid tallskog kommer ha andra förutsättningar för växter och blommor än en tomt på åkermark. Jämka dina önskemål med de verkliga förutsättningar som finns.

2. Dina behov

Vad är det för behov som du och resterande familjemedlemmar har och vad planerar du att använda trädgården till? Är det en oas med vackra blommor och porlande damm eller är det odling av grönsaker som gäller?

3. Skötsel och underhåll

En trädgård full av blommor och växter är vackert, men hur mycket tid är du beredd att lägga ner på att sköta om den? Är du mycket hängiven har du troligtvis inget tak, men för den som ska pussla vardagslivet, barn och arbete kan trädgården behöva planeras därefter.

4. Rita och planera

Förlita dig inte på att du kommer kunna återskapa bilden som du har i ditt huvud, utan se till att du ritar upp hur du vill ha trädgården och rita om och om igen. Använd dig gärna av en fast skiss med alla de saker som du vill ha i din trädgård och testa sedan att flytta runt dem för att se hur de lämpar sig bäst på olika platser.

5. Ekonomi

Att planera och göra om i trädgården kan bli ett mycket kostsamt projekt. När du planerar behöver du alltså se till att du tar hänsyn till din ekonomi. Har du inget tak på hur mycket du kan spendera är det bara att dra igång direkt, men för den som har en begränsad ekonomi kan anläggningen behöva ske i olika etapper.